Forum Chrzescijański - Christian Forum

Pełna wersja: Czy słyszałeś o czterech prawach duchowego życia?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
1. Prawo Pierwsze

Obok praw fizycznych, które rządzą światem materialnym, istnieją także prawa duchowe, które regulują nasz stosunek do Boga.

2. Prawo Drugie

Człowiek jest Grzeszny i w konsekwencji Oddzielony od Boga, dlatego też nie może znać Ani przeżywać Bożej Miłości i Planu dla swojego życia.
CZŁOWIEK JEST GRZESZNY "Wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są Chwały Bożej." (RZYMIAN 3: 23)

Człowiek został stworzony do wspólnoty z Bogiem, ale samowolnie wybrał niezależną drogę życia. W rezultacie tego - wspólnota z Bogiem została zerwana.Ta samowola wyrażająca się w buncie lub obojętności wobec Boga jest przejawem tego, co Biblia nazywa grzechem.

CZŁOWIEK JEST ODDZIELONY OD BOGA

"Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć." (RZYMIAN 6:23) (To znaczy duchowe odłączenie od Boga.) Bóg jest święty, a człowiek jest grzeszny. I dzieli ich wielka przepaść. Człowiek ustawicznie usiłuje dosięgnąć Boga i zdobyć obfite życie przez swoje wysiłki takie jak: dobre, uczciwe życie, etyka, filozofia lub religia.

Trzecie prawo daje nam jedyny sposób pokonania tej przepaści.

3. Prawo Trzecie

JEZUS CHRYSTUS jest JEDYNYM, Bożym rozwiązaniem problemu grzechu i winy człowieka. Poprzez Niego możemy poznać Bożą miłość i Boży plan dla twojego życia.

JEZUS UMARŁ ZA NAS I NASZE GRZECHY "Bóg zaś okazuje nam swoją miłość poprzez to, że Chrystus umarł za nas, gdyśmy byli jeszcze grzesznikami." (RZYMIAN 5: 8)

JEZUS ZMARTWYCHWSTAŁ "Chrystus umarł za grzechy nasze...został pogrzebany...zmartychwstał trzeciego dnia, zgodnie z Pismem...ukazał się Piotrowi, potem dwunastu. Potem ukazał się więcej niż pięciuset braciom naraz." (I KORYNTIAN 15: 3-6)

I DLATEGO ON JEST JEDYNĄ DROGĄ

"Ja Jestem Drogą i Prawdą i Życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca jak tylko przeze Mnie." (Ewangelia Jana 14: 6)

Bóg przerzucił pomost nad tą przepaścią, która dzieli nas od Niego, poprzez posłanie swego Syna, Jezusa Chrystusa, aby umarł za nas, płacąc w ten sposób karę za nasze grzechy. Jednakże nie wystarczy tylko intelektualna znajomość tych trzech Praw Duchowego Życia.

4. Prawo Czwarte

Musimy Osobiście Przyjąć Jezusa Chrystusa jako Zbawiciela i Pana naszego życia. Wtedy dopiero możemy poznać i przeżywać Bożą miłość i Jego Plan dla naszego życia.

MUSIMY PRZYJĄĆ CHRYSTUSA [
color=#FF0000]"A wszystkim, którzy Jego przyjęli, tym którzy wierzą w Imię Jego, dał moc, aby się stali Dziećmi Bożymi."[/color] (Ewangelia Jana 1: 12)

PRZYJMUJEMY CHRYSTUSA PRZEZ WIARĘ
"Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił." (EFEZJAN 2:8-9)

PRZYJMUJEMY JEZUSA PRZEZ ZAPROSZENIE GO DO NASZEGO SERCA I ŻYCIA
"Oto stoję u drzwi i kołaczę: jeśli kto usłyszy Mój głos i drzwi otworzy, wejdę do niego i będę z nim wieczerzał, a on ze mną." (APOKALIPSA JANA 3: 20)

Przyjęcie Jezusa Chrystusa zawiera w sobie: odwrócenie się od swego "ja" i nawrócenie się do Boga oraz pozwolenie Jezusowi na wejście do naszego życia, przebaczenie naszych grzechów i zmianę nas według Jego woli. Nie wystarczy tylko rozumieć, że Jezus Chrystus jest Synem Bożym i umarł za nasze grzechy. Nie chodzi też o religijne wzruszenia. Musimy przyjąć Jezusa Chrystusa przez wiarę, aktem naszej woli.
Przekierowanie