Forum Chrzescijański - Christian Forum

Pełna wersja: Php 3:1-21 PBA
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Php 3:1 W końcu, moi bracia, mówię: rozkoszujcie się w Panu oraz trwajcie w radości, że jesteście w Nim. Nie jest dla mnie kłopotem pisanie do was [wciąż i wciąż] o tych samych rzeczach, bo jest to [środek ostrożności] dla waszego bezpieczeństwa.
Php 3:2 Strzeżcie się psów [legalistów], strzeżcie się intrygantów, oraz tych, którzy okaleczają ciało.
Php 3:3 My bowiem, [chrześcijanie], jesteśmy prawdziwym obrzezaniem, którzy uwielbiamy Boga w duchu przez Ducha Bożego oraz radujemy i chlubimy się w Chrystusie Jezusie, a nie pokładamy ufności i nadziei [kim jesteśmy] w ciele oraz nie polegamy na zewnętrznych przywilejach, fizycznych zaletach i pozorach.
Php 3:4 Chociaż ja mogę pokładać ufność [uzasadnioną] w ciele. Jeśli jakiś inny człowiek uważa, że ma powody, by pokładać ufność w ciele lub zaletach fizycznych, to ja mam jeszcze więcej!
Php 3:5 Obrzezany zostałem w ósmym dniu, pochodzę z rodu Izraela, z pokolenia Beniamina, jestem Hebrajczykiem [synem] z Hebrajczyków; w stosunku do przestrzegania Prawa byłem [ze stronnictwa] faryzeuszów,
Php 3:6 Co się tyczy mojej gorliwości, byłem prześladowcą Kościoła, a według standardów Prawa (rzekomej sprawiedliwości przed Bogiem) okazałem się niewinny i bez zarzutu.
Php 3:7 Chociaż mógłbym uznać powyższe wartości za korzystne, doszedłem do przekonania, że są one [jedną wielką] stratą w obliczu Chrystusa.
Php 3:8 Tak, ponadto zaliczam to wszystko do strat w porównaniu z posiadaniem nieocenionego przywileju (przewyższającej wartości i nadzwyczajnej korzyści płynącej z) poznania Chrystusa Jezusa, mojego Pana i wzrastania w obcowaniu z Jego osobą; w głębokiej intymności z Nim [postrzegając, rozpoznając oraz rozumiejąc Jego w pełni i wyraźniej]. Dla Jego imienia straciłem wszystko i uważam te straty za śmieci (osady, odpady), żebym mógł wygrać (zyskać) Chrystusa (Namaszczonego),
Php 3:9 I, że [rzeczywiście] mogę być znaleziony i utożsamiony w Nim, nie mając [własnych zasług] żadnego własnego usprawiedliwienia, opartego na posłuszeństwie Prawu [zrytualizowanej sprawiedliwości Mojżeszowego prawa], lecz posiadając taką [niekłamaną] sprawiedliwość, która przychodzi przez wiarę w Chrystusa (Namaszczonego), stając się [prawdziwie] usprawiedliwionym przed Bogiem, przez [zbawczą] wiarę, która pochodzi od Pana.
Php 3:10 [Moim niezłomnym postanowieniem jest to], że mogę znać Go [wzrastać w poznawaniu głębi istoty Jego, dążyć do intymnej relacji z Nim, wyraźniej i mocniej rozpoznawać, rozumieć i odbierać cuda w Jego Osobie], żebym mógł w ten sam sposób poznać moc, wylewającą się z Jego zmartwychwstania [która używana jest przez wierzących], żebym dzielił się Jego cierpieniami tak, by być bezustannie przeobrażanym [w duchu w Jego podobieństwo, nawet] w Jego śmierć.
Php 3:11 Jeśli to możliwe [w nadziei], bym mógł osiągnąć [duchowe i moralne] zmartwychwstanie [które mnie ożywia] spomiędzy umarłych [nawet wtedy, gdy jestem w ciele].
Php 3:12 Nie jest tak, że już [ten ideał] osiągnąłem lub stałem się doskonałym, lecz kładę nacisk na to, by (uchwycić) na własność Jego (plan), tak jak Chrystus Jezus (Mesjasz) pochwycił mnie i uczynił swoją własnością.
Php 3:13 Nie uważam, bracia, że [już] zdobyłem go i uczyniłem swoją własnością; ale jedną rzecz czynię [jest ona moją główną aspiracją]: zapominam o tym, co za mną, a prę naprzód do tego, co przede mną.
Php 3:14 Zmierzam ku celowi, by zdobyć [najwyższą i niebiańską] nagrodę, do której Bóg w Chrystusie Jezusie wzywa nas w górę.
Php 3:15 Zatem pozwólcie tym [z nas], którzy są duchowo dojrzali i w pełni rozwinięci, trzymać się tych przekonań i zachować takie myślenie; a jeśli macie inne poglądy, Bóg także uczyni to dla was jasnym.
Php 3:16 Tylko trzymajmy się prawdziwie tego, co już osiągnęliśmy; idźmy i podporządkowujmy temu nasze życie.
Php 3:17 Bracia, naśladujcie w jedności mój przykład, obserwujcie tych, którzy żyją według tego wzorca, jaki my wam pokazaliśmy.
Php 3:18 Wielu bowiem jest takich, o których wam często mówiłem - a i teraz nawet ze łzami wspominam - którzy idą (żyją) jak wrogowie krzyża Chrystusa (Namaszczonego).
Php 3:19 Skazani są oni na zgubę, a ich przeznaczeniem jest wieczne nieszczęście (potępienie); ich bogiem jest ich własny brzuch (pożądliwość, zmysłowość); chlubią się swoją hańbą, aprobują doczesne rzeczy i są ich częścią.
Php 3:20 Ale my jesteśmy obywatelami państwa (wspólnoty, ojczyzny), które jest w niebie, skąd żarliwie i cierpliwie oczekujemy także [nadchodzącego] Pana Jezusa Chrystusa (Mesjasza) [jako] Zbawiciela.
Php 3:21 Który swoją mocą przeobraża i nadaje nowy kształt naszemu niedoskonałemu ciału, aby dostosowało się i było jak ciało Jego chwały i majestatu dzięki mocy [potęgi], która pozwala Mu wszystko sobie podporządkować.
Przekierowanie